Boris Jovanović Kastel

Početak » Uncategorized » KASTEL DOBITNIK POLJSKE NAGRADE ZA KNJIŽEVNOST „KLEMENS JANICKI“

KASTEL DOBITNIK POLJSKE NAGRADE ZA KNJIŽEVNOST „KLEMENS JANICKI“

Kategorije

Skupština za renomiranu i tradicionalnu poljsku književnu nagradu Klemens Janicki Ianicus  donijela je večeras u Varšavi jednoglasnu odluku da ovo književno priznanje za 2021. godinu pripadne crnogorskom i mediteranskom pjesniku Borisu Jovanoviću Kastelu za njegov izuzetan mediteranski opus i doprinos evropskoj poeziji.  Zbog visoke poetske razine laureata i njegove višedecenijske strasti da kroz oslikavanje unutarnjih svjetova Mediterana svojom poetskom magijom i južnjačkim zlatovezom ispiše najljepše stranice u povezivanju evropskih naroda i kultura, smatramo da ova nagrada ide u prave ruke, na Mediteran, stoji u odluci o dobijanju nagrade.    
Žiri književne nagrade IANICIUS, Klemens Janicki, vodeći računa o bogatom stvaralaštvu crnogorskog i mediteranskog pjesnika i književnika Borisa Jovanovića Kastela, odlučio mu je dodijeliti ovu nagradu za izuzetna postignuća u cjelokupnom književnom stvaralaštvu. Poeziju Borisa Jovanovića Kastela na poljski je preveo poljski pjesnik i prevoditelj Grzegorz Latuszyński i objavio u Poljskoj 2012. godine. Laureatu Borisu Jovanoviću Kastelu čestitamo na dobivanju ove prestižne evropske nagrade i želimo mu dalji književni uspjeh, zaključuje Skupština.
Nagrada Klemens Janicki je osnovana na inicijativu Jana Goreca-Rosinskog početkom 90 -ih godina XX stoljeća a dodjeljivana je od strane tromjesečnika Metafora  a kasnije prelazi pod okrilje filološko-artističkog tromjesečnika Tema koji je dodjeljuje svake godine. Nagrada promoviše originalno artističko stvaralaštvo u umjetnosti, književnosti i muzici a takođe i ono u okviru novinarske djelatnosti. Klemens Janicki (Ianicus) bio je renesansni humanist, porijeklom iz Januszkova blizu Znina. Poticao je iz siromašne obitelji, a nakon što je napustio rodnu kuću pohađao je škole u Gnieznu i u Poznanju. Školovao se na Akademiji Lubranskog u Poznanju, stekao je mentorstvo Jana Dantyška, biskupa Stanislava Hozjuša, nadbiskupa Andrzeja Krzyckog, kojemu je bio tajnik u 1536g. Kao priznanje za zasluge u latinskoj književnosti, Krakovski vojvoda Petar Kmita primio ga je u svoj dvor te mu je omogućio svestran razvoj. Iz ovog razdoblja potječu politička djela, pjesme, žaljenja i epigrami Janickog. Imućan pokrovitelj omogućio mu je odlazak u Padovu gdje 1540 godine doktorirao filozofiju na Padovskim Sveučilištu. Ivan Pavao III dodijelio mu je pjesničku nagradu te titulu: Poetae Laureatus. Nakon povratka u rodni kraj uspješno je stvarao djela različitih žanrova. Preminuo je 1543. u Krakovu. U sastav skupštine Književne nagrade im. Klemensa Janickog ušlo je puno utjecajnih ličnosti poljskog kulturnog života, među ostalim: Petar Kuncewicz, Jan Gorec-Rosinski, Jerzy Sulima Kaminski, Andrzej K. Waskiewicz, Nikos Chadzinikolau. Laureati su bil među drugima: Jidi Majia (Kina), Tie Ning (Kina), Vania Angelova (Bulgaria), Julian Kawalec, Erna Rosenstein, Leslaw M. Bartelski, Wojciech Siemion, Edward Redliński, Andrzej K. Waśkiewicz, Jerzy Puciata, Eleonora Harendarska, Andrzej Baszkowski, Marianna Bocian, Urszula Guźlecka, Jerzy Szatkowski, Zdzisław Prus, Jerzy Grundkowski, Kalina Izabela Zioła. Zvaničnici Skupštine književne nagrade  Klemensa Janickog Ianicus je Dr Dariusz Tomasz Lebioda i pjesnikinja Kalina Izabela Ziola.

Nagrada Klemens Janicki pjesniku Borisu Jovanoviću Kastelu biće uručena u avgustu ove godine u Crnoj Gori.

Ova međunarodna nagrada je još jedan biser u mozaiku mog Mediterana i smatram je izuzetno važnom zato što dolazi iz zemlje velike književnosti i kulture koja zna da svaka prava poezija predstavlja sunčev zrak, vječnu poveznicu evropskih naroda i kultura. Zato je Mediteran ekumena slobode koja je iznjedrila evropsku civilizaciju i beskraj kojim sam se prosvijetlio. Smatram je značajnim priznanjem i crnogorskoj poeziji kao potvrdu da i u jednom malenom jeziku, kakav je crnogorski, može stati sva raskoš, veličina i beskraj Mediterana i evropskih književnih vrijednosti, rekao je Kastel.


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Kategorije

%d bloggers like this: