Boris Jovanović Kastel

Početak » Uncategorized » KASTELOVA POEZIJA U ČASOPISU „ODZIVI“

KASTELOVA POEZIJA U ČASOPISU „ODZIVI“

Kategorije

Jedan od časopisa o kulturi i književnosti na prostoru Crne Gore koji ima tradiciju dugu 47. godina su Odzivi. Kroz prizmu ovog časopisa i dugu istoriju postojanja predstavljena su neka od najvećih imena južnoslovenske, ali i svjetske, književnosti čime je časopis stekao internacionalnu reputaciju. Izdavač 149-og broja časopisa je Centar za kulturu Vojlislav Bulatović-Strunjo iz Bijelog Polja, grada proslavljenih pisaca koji su kroz svoju poeziju i prozu utkali sebe u planetarijum kulture.
Glavni i odgovorni urednik, dr Blagoje Vujisić, dao je sve od sebe da ovaj 149-ti broj zablista punim sjajem. Iz pera direktora Ratkovićevih večeri poezije, Kemala Musića, u broj nas uvodi tekst Pedeset godina Ratkovićevih večeri poezije koji kroz pet decenija rada ove ustanove crnogorske kulture prezentuje njenu ulogu, značaj i doprinos kroz istorijat razvoja. U izboru iz poezije mladih učesnika Ratkovićevih večeri poezije (do 27 godina starosti) predstavljeni su laureati prošlogodišnje nagrade – Vladana Perilić, I nagrada, Višnja Begović, II nagrada i Milena Radević III nagrada. Olja Savičević Ivančević i Saladin Dino Burdžović, dobitnici glavne nagrade jubilarnih pedesetih Ratkovićevih večeri, takođe su predstavljeni u ovom broju. Poeziju predstavljaju i Braho Adrović, Gordan Čampar, Mišo L. Korać, Radomir-Jole Jokić, Ulvija Mušović, Velisava Seka Metđonaj, Vjera Garović, Đorđije Račić, Marinko Pavićević, Janko A. Delić i Miodrag Čabarkapa . U rubrici Pjesnici Crne Gore posebno je predstavljena poezija Borisa Jovanovića Kastela blokom pjesmama – „Vino od naranči“, „Škola jedrenja“, „Ostrige sveštenice“, „Kako“ i „Kazaljka“).
Prozno stvaralaštvo predstavljaju Kemal Musić, Tanja Prokopljević, Gordan K. Čampar, Željko Korać, Ljubica Zeković, Naida Mujkić, Rale Nišavić, Spasoje Bajović, Isak Kalpačina, Nataša Žurić i Borka Smolović. Rubriku Prevodi čini zavidan broj autora, pa tako imamo priliku da pročitamo poeziju i prozu: Chi Li, (Kina) Jidi Maija, (Kina) Liu Ksinglong, (Kina), Vang Jiukin, (Kina), Eva Radomska, (Poljska) Ales Karljukevič, (Bjelorusija) Andrej Rebrov, (Rusija), Valentina Jefimovska (Rusija), Aleksandar Ratkevič (Bjelorusija), Nigar Hasan Zadeh (Azerbejdžan).
Kritiku, besjede i recenzije čine osvrti Draška Došljaka na knjigu Gorska bašta Blage Žurić i Tijane Gordić koja je napravila slike i ilustracije, Sofije Kalezić na zbirke poezije za djecu Zorana Mićovića, Draška Došljaka na stihozbirku Velimira Ralevića Zubatorepi stvor, Svetlane Čabarkape na Antologiju crnogorske poezije za đecu i tinejdžere Slobodana Vukanovića, Veselina Konjevića o knjizi Mušovići na Bedemu- prilog istoriji brastva Mušovića od XVII d XIX vijeka na prostoru Kolašina i Nikšića. O romanu Božidara Zejaka Kletva polja Suranova piše Boško Suvajdžić a isti autor se osvrće na zbirku poezije Saše Nišavića Zaboravljeni dečak. Sofija Kalezić piše o stvaralaštvu za djecu i mlade Slobodana – Zorana Obradovića, Nada Đurković o kratkim pričama Svetlane Čabarkape Dva prozora i bosiljak, Vitomir Teofilović o knjizi Tako se priča Zorana Raonića, Dragan B. Perović o knjizi Mihaila Radojičića Ljubav i ostalo, Blagoje Vujisić o romanu Miroja Vukovića Engleska posla, Milijan Despotović o knjizi Svetlane Ivanović Egzit i druge priče a isti autor piše o knjizi Olge Lalić Krowicke Iskra i faza.
Milovan Gočmanac piše O stvaralačkom portretu pisca Zorana Raonića, Zora Jestrović osvrće se na cjelokupno književno stvaralaštvo Isaka Kalpačine ali i na njegovu knjigu Pirlitoru prema Durmitoru, o poeziji modernog izraza piše Blagoje Vujisić i predstavljajući zbirku poezije Radomira Ilića Crna bedevija i druge pjesme a Spasoje Bajović predstavlja zbirku kratkih priča Pričaj đede Miloša Kecojevića. Antologiju haiku poezije u Crnoj Gori Gorski biseri, koju je priredila Branka Vojinović-Jegdić, predstavlja Veselin Brnović. Isti autor piše o zbirci poezije Šavovi duše Milojke Banduka Jovović. Slobodan Zoran Obradović predstavlja majstora priče za djecu, Zorana Mićovića, tekstom Pitanja i odgovori koja spajaju sva djetinjstva ovog svijeta. Knjiga Branka Bogavac-vitez umjetnosti i književnosti predstavljena je u eseju Dejane Barjaktarović-Joksimović. Blagoje Vujisić ima esej o poeziji Saladina Dina Burdžovića i njegovom izboru Revolucija i njena kopilad. Predstavljanje azerbejdžanske književnosti kroz vjekove, malo ili gotovo nepoznate fragmente o stvaraocima zemlje vatre i slobode, priredio je Božidar Proročić. Marijana Terić objavljuje esej Uloga Nova Vukovića u razumijevanju fantastike u crnogorskoj književnosti. Slobodan Čurović piše o Njegošu u eseju Njegoševo otrgnuće u svesvjetija i stega zemnog. Susret sa Dobrašinom Jelićem, dobitnikom prve nagrade za haiku poeziju, pratimo kroz intervju Slobodana Boškovića. Putopis, gotovo zaboravljena forma, zastupljena je u Odzivima iz pera Šekija Musića i Maje Vojinović – Istočna priča-Rusija. Tu je i naučni rad Blagoja Vujisića iz filologije Kategorija lica u jednočlanim rečenicama u ruskom i srpskom jeziku. Burhan Čelebić, arheolog, piše o JU Muzeju Bijelo Polje, prateći istorijat, razvoj i arheološke zbirke. O problemima filozofije i sociologije piše Milka Vojinović u ogledu Sociološko-ontološka pitanja i problemi naroda, nacije, jezika, religije i utopija nade.

Kastelovu poeziju možete pročitati u nastavku.Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Kategorije

%d bloggers like this: