Boris Jovanović Kastel

Početak » Uncategorized » KASTEL NA FESTIVALU ODA ŽIVOTU U PODGORICI

KASTEL NA FESTIVALU ODA ŽIVOTU U PODGORICI

Kategorije

Advertisements

 

Od 16. do 23. septembra 2017. godine, WAG Montenegro priređuje manifestaciju – festival Oda životu – Ode to Life  u Glavnom gradu. Ovaj događaj pokazao je ponovo osvjedočenu crnogorsku otvorenost prema kulturama drugih naroda i bio izuzetna prilika da se građani Crne Gore upoznaju sa umjetničkim djelovanjem i stremljenjima na različitim kontinentima, ali i da domaći umjetnici predstave svoja dostignuća i tradiciju svoje zemlje.
Učestvovali su umjetnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Španije, Portugalije, Velike Britanije, Holandije, Egipta, Turske, Azerbejdžana, Novog Zelanda, SAD-a, Meksika, Kolumbije i Argentine. Na programu prvog izdanja festivala bile su tri likovne izložbe, dvije monodrame, dva koncerta i jedan muzički performans, održano je pet radionica i jedno predavanje, dvije poetske večeri i četiri slikarska performansa. Sa jednim od partnera festivala, Plantaže 13. jul,  upriličeno je prigodno veče svečanog otvaranja festivala u vinskom podrumu Šipčanik gdje je izveden koncert sarajevskog hora – Pontanima, 16. septembra, i  kome su prisustvovati učesnici i zvanice festivala, članovi diplomatskog kora, ministarstva i institucije koje su podržale i prepoznale ideju manifestacije. Iz organizacije takođe su naveli i da je likovna izložba festivala otvorena u Dvorcu Petrovića na Kruševcu 17. septembra u 20 sati. Na izložbi su se, između ostalih, našli radovi egipatskog umjetnika i profesora iz Kaira Ibrahima Ghazalae, kolumbijskog slikara, vajara i pisca Moisesa Paternina, kao i radovi crnogorskih autora Ratka Odalovića, Aldemara Ibrahimovića, Katarine Tomašević Crawford i drugih.
Poslije svečanog otvaranja glavne izložbe festivala uslijedio muzički performans Ane Vujošević (klavir) i Mladena Vujovića (bubanj) ispred dvorca a potom izložba argentinskog umjetnika crnogorskog porijekla Juana Vladimira Martinovicha u galeriji Klub Centra savremene umjetnosti Crne Gore. Izložbu je otvorila Ana Vukadinović, generalna direktorka za ekonomsku i kulturnu diplomatiju u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore.
Na poetskoj večeri u ponedeljak 18. septembra u 19 sati u muzičkoj kapelici ispred dvorca Petrovića čuli smo poeziju Fra Iva Kramara i Josa Živkovića iz Hrvatske, Suzane Lovrić iz Bosne i Hercegovine, Anatael Alvarez Garay-a iz Kolumbije kao i crnogorskih autora Borisa Jovanovića Kastela, Dragane Tripković, Violete Perunović i Miloša Mikija Popovića.

 

U predvečerje 19. septembra na Skalinama u Podgorici biće izvedena monodrama Teodora Dragane Jovanović iz Niša.Pokušali smo da napravimo monodramski iskaz o savremenoj ženi. Nismo se toliko oslanjali na istorijske činjenice, koliko na to ko je žena i kakve su njene vladarske čari. Njena priroda traje u svim vremenima i situacijama, rekla je umjetnica o predstavi.
Festival Oda životu ugostiće i etiopskog DJ-a i producenta afro-beat muzike, DJ Jazzy Davea, koji je već imao sjajan nastup pred podgoričkom publikom prošle godine na terasi KIC-a Budo Tomović gdje je priredio fantastičan muzički performans razigravši brojnu publiku uz ritmove svog kontinenta.
Jedan od bitnih segmenata festivala posvećen je najmlađima u okviru izložbe dječjih crteža WAG Children Projecta, na kojoj će se crteži naših osnovaca – OŠ Radojica Perović iz Podgorice i OŠ Luka Simonović iz Nikšića naći zajedno sa radovima djece iz Azerbejdžana, Holandije, Meksika, Novog Zelanda, Turske… Iz organizacije su najavili i održavanje umjetničko-socioloških radionica trupe Transformers iz Portugala u saradnji sa srednjim školama Podgorice.
Dio aktivnosti festivala biće priređen i u opštini Tivat u saradnji sa Turističkom organizacijom Tivat i manifestacijom Kulturno ljeto. Tako će poetsko veče biti upriličeno 19. septembra u 20 sati u atrijumu palate Buća, 20. septembra sociološko-umjetnička radionica trupe Transformers iz Portugala u školi Mladost a 21. septembra na rivi Pine izveden slikarski perormans italijanskog slikara Andree Perega.
Festival Oda životu je misao, ideja, uslovno rečeno – proizvod, na kraju i odgovor na sagledavanje i čitanje pracivilizacijskih simbola do današnjih sistema koje je ljudska populacija usvojila kao jedinu istinu, znanu i naučno prihvatljivu dimenziju postojanja i vrijednosti, kazao je Miloš Miki Popović, akademski slikar i predsjednik Nacionalnog odbora WAG Montenegro.

Video zapis povodom najave festivala Oda životu možete pogledati ovdje.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: