Boris Jovanović Kastel

Početak » Uncategorized » PROMOVISANA KASTELOVA KNJIGA POZIVNO PISMO SUNCU NA 30. BARSKOM LJETOPISU – VIDEO

PROMOVISANA KASTELOVA KNJIGA POZIVNO PISMO SUNCU NA 30. BARSKOM LJETOPISU – VIDEO

Kategorije

 

U prekrasnom ambijentu uz samu obalu mora, na platou ispred Dvorca kralja Nikole u Baru, 3. jula 2017. od 21 sat, promovisana je knjiga poezije Borisa Jovanovića Kastela Pozivno pismo suncu objavljena 2016. u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice i nagrađena prošle godine nagradom Književno pero koju dodjeljuje Hrvatsko književno društvo za najbolju knjigu van njihovih izdanja na postjugoslovenskoj sceni. Domaćin večeri, upravnica Narodne biblioteke i čiatonice Ivo Vučković iz Bara i selektorka književnog programa Ljetopisa, g-đa Mila Čordašević, pozdravljajući prisutne i poštovaoce Kastelove poezije, naglasila je da Borisa Jovanovića Kastela kritika smatra najznačajnijim crnogorskim pjesnikom mediteranske orijentacije i uglednim imenom mediteranske literature i književnosti bivše Jugoslavije, iscrpno saopštavajući značajne i specifične informacije i biobibliografske podatke iz Kastelovog životopisa.
     
Razgovor pjesnika i moderatora, književnika Miraša Martinovića, protekao je u više nego interesantnom analiziranju Kastelove poeziju, fenomenu Mediterana u njoj, totalnoj istoriji, internacionalnoj recepciji njegovih knjiga i prevodima, okeanu mora u njegovoj jedinstvenoj poetici, sjećanjima na druženja sa Predragom Matvejevićem, bezvremenosti, beskraju i civilizacijskim iskonima Mediterana, njegovoj raskošnoj agoniji u eri globalizacije pogubnoj za male narode i kulture… Pjesnik je osvježavao dijalog često, u pauzama razgovora,  recitujući stihove iz knjige Pozivno pismo suncu.
    
Video snimak kompletne promocije knjige Pozivno pismo suncu odnosno razgovor pjesnika Miraša Martinovića i Borisa Jovanovića Kastela možete pogledati ovdje, zahvaljujući angažovanju gospodina Veska Milovića, urednika portala Montenegrina.
     

Fotografije: Zdravko Radošić

Izvještaj Tv 777 možete pogledati ovdje.
Izvještaj Tv Pink M možete pogledati ovdje.
Tekstualni i video izvještaj možete pogledati na portalu Montenegrina (ovdje).
Izvještaj sa promocije dnevnog lista Vijesti možete pogledati ovdje.
Izvještaj sa promocije Montenegro magazina možete pogledati ovdje.
Izvještaj sa promocije portala Barinfo možete pogledati ovdje.
Izvještaj sa promocije portala Kolektiv možete pogledati ovdje.


Postavi komentar

Kategorije