Boris Jovanović Kastel

Početak » Uncategorized » DEUS 2016 – PROMOCIJA KASTELOVE KNJIGE POZIVNO PISMO SUNCU

DEUS 2016 – PROMOCIJA KASTELOVE KNJIGE POZIVNO PISMO SUNCU

Kategorije

sb33 deus

U okviru manifestacije Decembarska umjetnička scena čiji je pokrovitelj Sekretarijat za kulturu Glavnog grada, u ponedjeljak, 5. XII u 19 sati, u biblioteci Radosav Ljumović  biće promovisana knjiga poezije Borisa Jovanovića Kastela Pozivno pismo suncu objavljena u prestižnoj biblioteci crnogorske poezije Savremenik Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva i nedavno ovjenčana regionalnom nagradom Književno pero Hrvatskog književnog društva za knjigu godine u regionu van izdavačke djelatnosti HKD.
O knjizi će govoriti Radule Novović, glavni urednik ZUNS-a, književnik Miraš Martinović, akademik Momir M. Marković i autor. Veče će voditi Vesna Šoškić a stihove kazivati glumica Ivana Mrvaljević, direktorica Gradskog pozorišta.

Podsjećamo da kritika Kastela smatra najznačajnijim crnogorskim pjesnikom mediteranske orijentacije i uglednim imenom mediteranskog pjesništva i književnosti bivše Jugoslavije. Objavio je preko dvadeset knjiga poezije i eseja.O njegovoj poeziji objavljena je knjiga izabranih eseja domaćih i stranih pisaca Mediteranski gospar (2009). Uređivao je časopis za književnost Ovdje (2000-2003). Kastelovu knjigu poezije na slovenačkom jeziku Ručak na hridini (Kosilo na čeri, 2014.) objavila je slovenačka izdavačka kuća Hiša poezije u antologijskoj ediciji evropskih pjesnika Poetikonove lire kao dio programa Evropske komisije. Knjiga poezije Pozivno pismo suncu (2016), objavljena u prestižnoj biblioteci savremene crnogorske poezije Savremenik Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice, ovjenčana je prestižnom nagradom Književno pero Hrvatskog književnog društva za knjigu godine van izdanja HKD-a. Poezija mu je prevođena na italijanski, engleski, češki, mađarski, albanski, poljski i slovnački jezik.
Zastupljen je u antologijama crnogorske, ex-Yu, slovenske i evropske poezije.

Fotografija autora: Zdravko Radošić, citadela u starom Baru, 14. novembar 2016.

Kompletan program DEUS-a možete pogledati ovdje.


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Kategorije

%d bloggers like this: