Boris Jovanović Kastel

Početak » Uncategorized » KASTELOV ESEJ MOJ MEDITERAN U ČASOPISU ECKERMANN

KASTELOV ESEJ MOJ MEDITERAN U ČASOPISU ECKERMANN

eckermannk29

Poznati regionalni časopis za književnost regiona i evropsku literaturu Eckermann u broju 5 (septembar-oktobar 2016) objavio je opširan esej Moj Mediteran, više od magije pjesnika Borisa Jovanovića Kastela.
U rubrici Eckermann pita objavljeni su intervjui sa Igorom Isakovskim, Danom Todorović i Milicom Ćuković. Prozne radove prezentovali su Bojan Todorović, Maruša Krese, Mehmed Đedović i Jelena Marinkov a kritičke eseje napisali Miloš Konstantinović, Jelena S. Mladenović, Gordana S. Vlahović i Ersan Muhović o knjigama Nikole Popovića, Stane Skočajić, Ljubomira Koraćevića i Ervina Jahića. Pjesnički dio rezervisan je za Lamberta Šlehtera, Brajana Snidena, Uroša Ristanovića, Nikolu Madžirova i Eminu Selimović. U rubrici Esej, uz Kastelov Mediteran, objavljen je esej Predraga Matvejevića Jadran – Primorje na istočnoj strani i Milana R. Simića Sabato – mističar stvarnosti.  Transcendenciji stvarnosti kroz foto zapise prilazi Mirza Duraković a umjetničke fotografije potpisuje Mirza Župljanin. Police Za antologiju ovog puta obilježile su priča Na prvoj liniji fronta Srđana Srdića i poezija Ptice na jeziku Salaha Sletijea.

Časopis Eckermann osnovan je početkom 2006. godine kao prvi časopis za književni intervju u regionu. Pojavljivao se pred čitaocima tokom 18 mjeseci, mjesečno sa po četiri razgovora.U znak sjećanja na čovjeka koji je napravio prvi intervju u istoriji literature časopis je nazvan Eckermann. Johann Peter Eckermann (1792-1854) bio je Geteov prijatelj i lični sekretar. Po Geteovoj smrti izdao je Geteove posmtrne spise i Cjelokupna Geteova djela u četrdeset svezaka. Njegova knjiga Razgovori sa Geteom prva je knjiga intervjua u istoriji svjetske literature. Iz tih razgovora razvio se i intervju kao zasebna književna vrsta. Eckermann se ponovo pojavljuje pred čitaocima decembra 2015. kao časopis sa širim opsegom književnih rodova koji ima za cilj da uskladi savremeni književni trenutak i mogućnosti koje pruža web. Eckermann je otvoren za sve narode, jezike, poetike, škole, pravce, generacije, klanove, a sve radi portage za istinskom literaturom koja je bila i biće autointervju.
Izdavač je Forum za interkulturalni dijalog FID iz Novog Pazara a glavna i odgovorna urednica je pjesnikinja Birsena Džanković.

Kastelov esej Moj Mediteran, više od magije možete pročitati ovdje.

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: