Boris Jovanović Kastel

Početak » Uncategorized » KASTELOVO PJESNIŠTVO U SARAJEVSKOM ŽIVOTU

KASTELOVO PJESNIŠTVO U SARAJEVSKOM ŽIVOTU

ZIVOT2016roz35

Jedan od najstarijih i najugledniji književni časopis u Bosni i Hercegovini Život (prvi broj objavljen 1952. a obnovljen 2007. godine) nakon niza godina u kojima je izlazio neredovno, ove godine je obnovljen u potpuno novom obliku. Likovno i grafički sasvim reprofilisan, sa nizom novih rubrika i sadržajima koji mu iznova daju regionalnu važnost, Život se već nakon dva obimna broja nametnuo kao kulturno relevantna platforma za širenje istinskih umjetničkih vrijednosti.

život1život2život3život4
Pred redakciju časopisa Život postavljene su konkretne zadaće, kaže glavni urednik Almir Bašović, objašnjavajući kako je došlo vrijeme da se bosanska literarna inteligencija snažnije otvori prema regiji i drugim evropskim kulturnim sredinama. (…). Promoviranje ideje književnosti, kao načina međusobnog sporazumjevanja, jedan je od načina da vidimo koliki su bosanskohercegovački umjetnički potencijali i koliko naše iskustvo umjetnosti može biti relevantno u nekim malo širim kulturnim okvirima. (…). Zadatak časopisa je da bude kulturna spona između pisaca, izdavača, kritičara i čitalaca, a prostor svoga uticaja prepoznaje u prostoru bivše Jugoslavije i povezivanju istoka i zapada. (…). Ono što je novo jeste otvaranje časopisa prema evropskim i svjetskim tokovima, zaključio je Bašović.
U središtu ovog broja (jun 2016.) je tekuća bosanskohercegovačka književna produkcija koju čine prozni radovi Jasmina Agića, Emsure Hamzić, Amira Kambera, Ljubice Ostojić, Jasne Šamić i Faruka Šehića. Od pjesnika, zastupljeni su Sabahudin Hadžialić, Omer  Ibrahimagić, Almir Kolar Kijevski, Asmir Kujović, Senka Marić, Amir  Talić, Nenad Tanović i Marko Vešović. Nažalost, ni malo u skladu sa nazivom časopisa ovaj broj su obilježile dvije smrti – to je smrt  Zilhada Ključanina i velikog pisca Larsa Gustafssona sa kojim je uredništvo trebalo uraditi intervju. On je dobitnik Bosanskog stećka na Sarajevskim danima poezije. Takođe, predstavljena je savremenu češka drama sa petnaest autora. Tu je i zavidan broj recenzija, odnosno knjiga bosanskohercegovačkih autora, ali i one prevedene na bosanski jezik. Predstavljena su tri pjesnika iz njemačkog govornog područja. Riječ je o Nicu Bleutgeu i Nadji Kuechenmeister koji spadaju u sam vrh njemačke poezije novije generacije ali i o austrijskoj pjesnikinji, Judith Niki Pfeiffer.
U rubrici Književnost  i novi mediji Nihad Agić je napisao zanimljiv tekst o poetskoj kritici fotografije  a Jasmin Agić predstavio  savremena filmska zbivanja. Nikola Vukolić pisao je o Petru Kočiću  povodom 100 godina od njegove smrti, Edin Salčinović o Ziji Dizdareviću povodom 100 godina rođenja dok su u rubrici Šeherzadina unučad predstavljeni pripovijedači sa istoka i sa zapada –  dva ukrajinska pisca,  Danijela Pennaca i Natalije Ginzburg. U  savremenoj bosanskohercegovačkoj drami predstavljena je Gozba Dževada Karahasana. Nastavljena je tradicija povezivanja sa regijom  i pjesnicima iz postjugoslovenskih književnosti. Stoga su tu stihovi Borisa Jovanovića Kastela, Predraga Lucića, Jovana Nikolaidisa i Josipa Ostija. Predstavljena je, do sada neprevođena, pjesnikinja iz Belgije, Monique  Thomassettie i iranski  pjesnik Rasula   Moarreknežada. Na kraju,  redakcija je posvetila hommage  dvojici velikih pisaca – Imreu Kertešu i Umbertu Eku.
Među mnogima urednici časopisa Život bili su Meša Selimović i Mak Dizdar, a urednička politika časopisa nikada nije dozvoljavala podvornički odnos svojih autora prema vladajućim poetikama vremena.

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: