Boris Jovanović Kastel

Početak » Uncategorized » NOVA KNJIGA POEZIJE BORISA JOVANOVIĆA KASTELA – BESKOPNIK (PDF)

NOVA KNJIGA POEZIJE BORISA JOVANOVIĆA KASTELA – BESKOPNIK (PDF)

 

Beskopnik2

Nedavno je iz štampe izašla nova knjiga poezije Borisa Jovanovića Kastela Beskopnik po mnogo čemu naslonjena na prepoznatljivu mediteransku poetiku ovog autora, njegovu viziju naše sredozemne sudbine u savremenim turbulencijama, raskoš prokletstva, prkos i neprekidnu potragu za sobom, krećući se od intimizma do univerzalnosti. Pisac pogovora, klasik ex-Yu književnosti, Ibrahim Kajan, zapisuje sljedeće –  Boris Jovanović Kastel izvorni je pjesnik zemljopisnog nadasve duhovnog prostora koji se rasprostire do posljednjih, rubnih stabala čudesnih trajnoživućih maslina. Mediteran koji on poetski živi, obznanjuje na način kao da ga prvi put spoznajemo, pretače u nizove riječi, u sklad, u pulsirajući romor, šapat pun čežnje i opijenosti, baš kao u živu i životnu kajdanku u kojoj smo morali prije svoga rođenja živjeti…  Sad smo ga se, slušajući Kastela – iznenada prisjetili kao svoje jedine, zaboravljene postojbine! Preda mnom su desetine njegovih pjesama koje su plutale i bile čitane u mom jeziku, a prije ih nisam poznavao. Međutim, nisu mi nepoznate, jer u njima otkrivam, u njima snažno osjećam svoj vlastiti izvor iz kojeg smo jednom potekli i ponijeli u pamćenju svoj mediteranski džennet, svoj raj, svoj eden nastanjen spoznajama, osjetilima, čutilima, znanjima koje je iznovice valjalo otkriti i prepoznati kao raj iz kojeg smo jednoć prognani. Blagotvorni duhovi antičkih pergamena oslobađanja čovjekova svijeta i latinskih sentenci njegovog porobljavanja, ibn-arebijevske začudne nedogmatske religioznosti – obale su koje plamte i daleko se vide s pučine; Kastelov moreplovac nikada neće zalutati jer njegov je cijeli prostor kojim prohodi i njegovo je svako vrijeme u kojem ga majka porađa.U stotini pjesama koje sam dobio od ovog bogatog autora, rasprskava se jedan nujni i bujni motivski svijet pun asocijacija na svjetove kojima raspolaže i sama naša nutrina, naša osjetilnost, naše srce i naš mozak: svjetlosne ljubavi, misterij tijela, očuđeni i mistični udvojeni svjetovi, podjednako ovostrano i onostrano s brojnim historijskim figurama koje nikada nisu i neće umrijeti!
Boris Jovanović Kastel po svom osjećanju svijeta, u ovom je trenutku  – unikatan. Njegovo poetska arka  na horizontu naših malih slavenskih jezika poredanih po obalama sredozenog zavičaja, puna je optimizma, životnog soka, ljubavnog  jecaja. Da, Kastelove su riječi i od suvremenosti i od iskona.

Recenzent Robert Hysek, slavista sa češkog univerziteta Palackog, bilježi sljedeće –More kao prostor mitološke bezvremenosti, more kao sredstvo poetskog postojanja, pomorska kultura i navigacija kao izvori vječitog nadahnuća – to je zapravo sredozemna poetika mediteranskog pjesnika Borisa Jovanovića Kastela. Autor se vraća u vjekove unazad u potrazi za sjenkom jer zna da trag vječnosti može naći samo u svijetu poezije. Njegova poezija je košnica mediteranskih luka i drevnih vremena premještena u stvarnost i interpretirana vrlo modernim jezikom, filosofijom i slikama. Kastel iz pjesničke supstance crpi istoriju svoje domovine, Crne Gore, nekadašnje Duklje i neizbrisivih tragova i duha velikih civilizacija u njoj – antičke Grčke, Rima, Vizantije, Venecijanske Republike i Osmanskog carstva što Crnoj Gori donosi grandiozne atribute multikulturalizma.
Kastel demonstrira bezvremenost diskretno iz razloga što je njegov crnogorski identitet usidren duboko u mediteransko kulturno nasleđe i stoga ova poezija ljubomorno čuva tu istorijsku patinu. Ovaj pjesnik putuje kroz vrijeme i prostore Sredozemlja, obično sam i izvan dogmi i većine. Njegovi lirski subjekti, pa skoro neumoljivo, podređeni su istorijskom ehu. Mi se neprekidno prepoznajemo u ogledalima Kastelovih mora mitološke dubine pobjeđujući vrijeme. Na taj način duhovno sazrijevamo brže i jače u mjeri koliko smo  bliži susretu sa poviješću Mediterana. Kada zaronimo u prošlost, mit i istorija mogu biti izvor budućnosti na koju se možemo gledati sa optimizmom. To su mitološke dubine Kastelovog Mediterana.
Kritika Kastela smatra najznačajnijim crnogorskim pjesnikom mediteranske provenijencije i uglednim imenom mediteranskog pjesništva. Objavio je preko dvadeset  knjiga poezije i eseja. O njegovoj poeziji objavljena je knjiga izabranih eseja domaćih i stranih pisaca Mediteranski gospar (2009). Zastupljen je u mnogim antologijama crnogorske, slovenske i evropske poezije.
Objavljivanje knjige pomogao je Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada.

Vijesti o knjizi možete pogledati ovdje i tu.

Knjigu Beskopnik možete pročitati ovdje.

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: