Boris Jovanović Kastel

Početak » Uncategorized » KASTEL U ANTOLOGIJI SAVREMENE SLOVENSKE POEZIJE U IZDANJU ČEŠKOG UNIVERZITETA

KASTEL U ANTOLOGIJI SAVREMENE SLOVENSKE POEZIJE U IZDANJU ČEŠKOG UNIVERZITETA

 

mur2  korica bk

Antologija savremene slovenske poezije na češkom i engleskom jeziku Bludni korijeni  objavljena je na Univerzitetu Palackog u Olomoucu, drugom najstarijem univerzitetu u Češkoj poslije Karlovog univerziteta u Pragu. Kad je u pitanju crnogorska poezija,  u ovoj svojevrsnoj slovenskoj književnoj legitimaciji, zastupljene su pjesme Borisa Jovanovića Kastela.

Prevode su radili renomirani slavisti i anglisti sa tog univerziteta pod monitoringom američkih i evropskih eksperata. Pored interesovanja čitalačkog auditorijuma, ova po mnogo čemu interesantna, moderna, stilski polivalentna i raskošna Antologija će se koristiti za izučavanje slavistike na univerzitetima u Evropi i svijetu.
Kastelovu poeziju na češki prevela je Marketa Zelena a na engleski jezik Petr Antene. U pogovoru, selektor Robert Hýsek zapisao je – Kastel demonstrira bezvremenost diskretno iz razloga što je njegov crnogorski identitet usidren duboko u mediteransko kulturno nasleđe i stoga ova poezija ljubomorno čuva tu istorijsku patinu. Ovaj pjesnik putuje kroz vrijeme i prostore Sredozemlja, obično sam i izvan dogmi i većine. Ova refleksivna i solarna poezija djeluje kao osvježavajuća fontana sa koje se mlade generacije moraju osvježavati.
Kritika Kastela smatra najznačajnijim crnogorskim pjesnikom mediteranske provenijencije i uglednim imenom mediteranskog pjesništva. Objavio je preko dvadeset  knjiga poezije i eseja. O njegovoj poeziji objavljena je knjiga izabranih eseja domaćih i stranih pisaca Mediteranski gospar (2009). Zastupljen je u mnogim antologijama crnogorske, slovenske i evropske poezije.

Promocija Antologije održaće se 15. aprila 2015. u prostorijama Déjàvu u Olomoucu.

Vijest možete pogledati na portalu RTCG ovdje.

Antologiju Bludni korijeni možete pročitati ovdje.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: