Boris Jovanović Kastel

Početak » Uncategorized » KASTELOVA KNJIGA RUČAK NA HRIDINI NA SLOVENAČKOM JEZIKU

KASTELOVA KNJIGA RUČAK NA HRIDINI NA SLOVENAČKOM JEZIKU

Ručak na hridini 001

Renomirana slovenačka izdavačka kuća Hiša poezije, u antologijskoj ediciji Poetikonove lire koja tradicionalno publikuje eminentne slovenačke i evropske pjesnike,

objavila je knjigu Ručak na hridini crnogorskog i mediteranskog pjesnika Borisa Jovanovića Kastela. Poeziju je preveo Ivan Dobnik, pjesnik i urednik časopisa za poeziju i poetično Poetikon iz Ljubljane. Ovaj izbor, odnosno biblioteka reprezentativnih evropskih pjesnika, sem Kastelove, obuhvata knjige takvih književnih veličina kao što su Mahmud Derviš, Česlav Miloš, Iv Bonfoa, Zbignjev Herbert, Anri Mišo, Filip Žakote, Rosa Auslander, Fransis Ponž, Ljubomir Simović, Klod Esteban i drugi. Kastelova knjiga je dio programa Evropske komisije, program Kultura 2007-2013.

 

Borisa Jovanovića Kastela (1971) kritika smatra najznačajnijim crnogorskim pjesnikom mediteranske provenijencije i uglednim imenom mediteranskog pjesništva. Objavio je brojne knjige poezije i eseja a o Kastelovom djelu objavljena je knjiga domaćih i stranih pisaca Mediteranski gospar /2009/. Poezija mu je prevođena na engleski, italijanski, poljski, češki, mađarski, albanski i slovenački jezik.

 

Zastupljen je u antologijama crnogorske poezije, Antologiji Mediteranske ljubavne poezije od najstarijih vremena do danas, Antologiji slovenske poezije na slovenačkom jeziku, antologijama crnogorske poezije na italijanskom i albanskom jeziku a posebno mjesto zauzima u Antologiji svjetske poezije Nosside 2011. na italijanskom jeziku. Dobitnik je Pohvale Nosside koja se dodjeljuje pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Izabran je u trideset pjesnika svijeta učesnika VI Svjetskog festivala poezije (Sixth World Poetry Festival) u Kalkuti (Indija) 2012. godine.

 

Izvor: Radio-televizija Crne Gore, Kulturna galaksija, 23. jul 2014.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: