Boris Jovanović Kastel

Početak » Uncategorized » ESEJ O POEZIJI IVANA DOBNIKA

ESEJ O POEZIJI IVANA DOBNIKA

Kategorije

ISKUŠAVANJE APSOLUTA

Ivan Dobnik, Prije početka /prijevod sa slovenačkog Ana Ristović/, Književno društvo Hiša poezije, Ljubljana, 2012.

Sa vjerom isposnika u sudbinsku misiju poezije neodvojive od našeg civilizacijskog uzdizanja i nadom u njeno vaskrsnuće prijeko potrebno u vremenima sunovrata duhovnih vrijednosti karakterističnih za svijet globalizacije, renomirani slovenački spisatelj Ivan Dobnik (1960) ispisuje i novu knjigu Prije početka.
Specifična po narativnoj poetskoj formi, zbirka u svakom kutku, na pijedestal bezuslovnog spasenja izdiže pjesmu tako što je imperativno doživljava kao prapočetak svega etičkog i sklonište od zatrovanih ideala čovječanstva. Svjedoci smo praznine života lišenog dodira i optimističkog razgovora u ambijentu postvarenog košmara. Prkosno i otmjeno, njemu odolijevamo zahvaljujući upravo beskrajnoj moći pjesničke riječi zato što je ona rođena prije svih kanona i samog vremena. Shodno tome, u kompleksnom atlasu pjesnikovih metaforičkih aluzija, nailazimo na sebe, šćućurene u džunglama metropola i zaglušene materijalističkom histerijom, kako pišemo pismo sopstvenom biću bez adrese da – bolno raspeto – traje između simulacija života i suštine filantropskog poziva. Ali, svjesni smo da su njega neke nove savremene vrijednosti uspjele potisnuti iz našeg sjećanja. Ova ujedno racionalno britka i transcendento provokativna galerija poruka, otkriva da je prije početka svega znanog bilo spoznanja – primjera radi, prije ljubavi ljubavnika i tako u nedogled. Time, filosofski smjelo i uporno, autor provocira esencijalni smisao trajanja što za posljedicu ima suočavanje sa frapantnim fenomenom – početkom prije početka! Tako u dijelu dominacije metonimijskih mijena i evokacija gdje su objedinjene slike i stvari, pojave i slutnje, iskrsava jedna breza kao jedinstveni simbol čudesnog sjećanja i djetinjstva. Ono ostaje ljubomorno čuvano, neukaljano i bogato oazama nevinosti ali i kompatibilno sa iskonima životnih ishodišta.
Kroz dubine prapočetka, ogoljen, obučen u kožu mačke i vjeran zavodljivim meditativnim fluidima, pjesnik odlazi u prekrasni svijet samoće gdje komunicira sa prirodom, životinjama, nostalgijom, blagdanima i sl. Stvoren juvelirski precizno i osjenčen suptilnim bojama sensa, pred čitaoca se, poput živog pejzaža duše, rasprostire raskošni svijet preporođenosti. Njega, življe od sjenke, prati stanje preimenovanosti i fantastike stvarnije od svake realnosti. Zato ovdje poezija neumoljivo dopjevava svijet poluzemaljskih snova i to – bez glasa.
Sa integrisanim faktima i misterijama u vremenu prije početka, ovaj svojevrsni poetski vremeplov ima šarm magičnih odjeka zato što smo ga čuli dok još nije govorio i čitali dok nije bio napisan. Stoga dolazimo u iskušenje zapitanosti – da li se to, oljušteni kandžama prolaznosti, zapravo vraćamo početku oličenom u djetinjstvu i njegovim čarima.
U ciklusima sa primjesama idealnog i tragizma, sve biva prekinuto (oblik, vrijeme, prostor, poente…) izuzev pjesme i ljubavnog zavještanja. Pjesnik, na tom fonu, čak i svoje postojanje dovodi u pitanje seleći se u san voljenih osoba. Jezgrovite poetske figure, posebno one srodne parabolama, ukazuju da se smisao može naći isključivo u kosmosu apsurda, na koti gdje se mimoilaze početak i kraj. Pred ambisom nestvarne jave i nedorečenosti, prije, tokom i nakon početka, kako rekosmo, pamti se samo ljubav.
Ova poezija odiše skladnim alegorijskim proplamsajima i akvarelima nevinosti, tretira prirodu kao ishodište i svršetak kada nestajemo odjenuti u ljušturi puža i iznad svega promoviše duh u besmrtni beskraj. Nakon njega, sebe ćemo sresti u budućnosti, među licima antičkih boginja iako će, shodno prapočetku, smješten između krvi zaklane životinje i žene nakon porođaja, iskonski prakrik najaviti ništavilo. Stranac u svom svijetu svjestan čovjekovih bespuća i poraza, neimar privida čvršćih od fjordova i poetski kolekcionar sjećanja, Dobnik iskreno vjeruje da će vraćanje na prapočetak duha spriječiti robote tehnološke revolucije da spale glas prirode na 3D ekranu. Za taj optimizam može najviše zahvaliti snovima i knjigama s kojima je više nego sa svojim bićem. Kroz slojeve ove poezije provijava i dah neprekidnog nomadstva iako će, na kraju, jedinka spas naći na posljednjoj obali onostranih sjećanja.
Na kolegijalno iznenađenje a zbog svoje strasne uronjenosti u Mediteran čijim sam čarolijama i iskušenjima posvetio svu svoju poeziju, otkrio sam da i ovaj pjesnički maestro, prevodilac i urednik smatra da nadljudski otpor prolaznosti možemo pružiti samo kroz iskonski povratak našem mediteranskom identitetu. Ilustrujmo to antologijskim stihovima raskošne poente – Na Siciliji je sada decembar, tamo si ostao zauvijek, plantaže limuna su gorjele čitave noći.
Zbirka Prije početka odgoneta budnost sanjarenja, odašilje pozive racionalnog brodolomnika koji je presvukao mnoge maske stvarnosti i predstavlja poetskog kompozitora kadrog da ritam svakodnevice pomjeri u grozničavu realnost, bježeći u apsolut dvojenja života dužeg od vječnosti. Istovremeno, svojim impresivnim intimizmom ona ovjekovječuje stvarnost, ljubomorno čuva album emocija i, poput vagabunda, s tragovima u pustinji prije postojanja pustinje, sluti da će brodski dnevnici ostati nepročitani jer ništa još nije ni počelo. Ovakvo iskušavanje apsoluta sebi može da dozvoli samo uzvišena poezija koja poručuje i kada nije napisana.
Govoreći u noveli Klopka o mračnim osjećanjima, Pirandelo je zapisao – da razumiješ i ono što nijesam u stanju da iskažem riječima. Upravo srž ove poruke tako harmonično odzvanja iz knjige Prije početka koja je potvrdila da pjesništvo Ivana Dobnika pripada elitnoj biblioteci moderne slovenačke književnosti.

Boris Jovanović Kastel


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Kategorije

%d bloggers like this: