Boris Jovanović Kastel

Početak » Uncategorized » KASTELOVA POEZIJA NA SLOVENAČKOM U ČASOPISU POETIKON

KASTELOVA POEZIJA NA SLOVENAČKOM U ČASOPISU POETIKON

 

poetikon

Ugledni slovenački časopis za poeziju i poetično Poetikon 29-30/2010.  koji izdaje književno društvo Hiša poezije iz Ljubljane, u rubrici Prevodi donosi poeziju crnogorskog i mediteranskog pjesnika Borisa Jovanovića Kastela u prevodu književnika i glavnog urednika Ivana Dobnika, kao i pjesme Zbignjeva Herberta, Tomasa Klinga i Jovice Ivanovskog.
U fragmentu za izdavačku djelatnost, Poetikon najavljuje izlazak Kastelove knjige Kosilo na čeri /Ručak na hridini/ u antologijskoj ediciji Poetikonove lire koja objavljuje eminentne slovenačke i evropske pjesnike.Kastelovu knjigu preveo je Ivan Dobnik. Časopis izlazi uz podršku Javne agencije za knjigu Republike Slovenije.Revija donosi i blokove o aktuelnim dešavanjima u savremenoj slovenačkoj poeziji, panoramu mlade slovenačke poezije, književne kritike i oglede o stanjima evropske poezije.

Borisa Jovanovića Kastela (1971) kritika smatra najznačajnijim crnogorskim pjesnikom mediteranske provenijencije i uglednim imenom mediteranskog pjesništva. Objavio je brojne knjige poezije i eseja a o Kastelovom djelu objavljena je knjiga domaćih i stranih pisaca Mediteranski gospar /2009/.
Poezija mu je prevođena na engleski, italijanski, poljski, češki, mađarski i slovenački jezik. Zastupljen je u antologijama crnogorske poezije, Antologiji Mediteranske ljubavne poezije od najstarijih vremena do danas. Antologiji slovenske poezije na slovenačkom jeziku, a posebno mjesto zauzima u Antologiji svjetske poezije Nosside 2011. godine na italijanskom jeziku. Dobitnik je Pohvale Nosside koja se dodjeljuje pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Izabran je u trideset pjesnika svijeta učesnika VI Svjetskog festivala poezije (Sixth World Poetry Festival) u Kalkuti (Indija) 2012. godine.

Izvor: Portal Radio televizija Crne Gore (http://www.rtcg.me),
12. XII 2013.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: